René Tweehuysen

Volwassenportretten
Olieverf en tempera op linnen of paneel vanaf € 3.400,-

Kinderportretten
Olieverf en tempera op linnen of paneel vanaf € 3.400,-

Groepsportretten
Prijs op aanvraag
Maak een afspraak
Vul het onderstaande formulier in, en wij bellen u terug om een afspraak met u te maken.
U kunt het formulier ook gebruiken om meer informatie over René Tweehuysen te vragen

Afspraak Formulier

* Verplichte velden

Over René Tweehuysen

René voltooide zijn vijfjarige opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in 1983. Hij legde zich toe op portretten, mensen in interieurs, landschappen en stillevens. Voor René is er geen grotere uitdaging dan het vereeuwigen van de mens met olieverf en penseel op doek of paneel.

René Tweehuysen is typisch een schilder die werkt in de traditie van de Hollandse schilderkunst. Z'n schilderijen hebben een hedendaagse uitstraling. In de toegepaste technieken zitten echter overeenkomsten met de technieken van de Oude Meesters uit de 16e en 17e eeuw. Na de Academie bestudeerde hij gedurende drie jaar de portret-praktijken en schildertechnieken van de oude meesters. Een periode van intensief experimenteren met pigmenten en bindmiddelen.

Kenmerkend voor zijn portretten is de treffende 'gelijkenis' en de diep menselijke ingeleefde 'bezieling'. Een gezicht is een optelsom van zeer subtiele verhoudingen, kleuren, en toonwaarden. Rene Tweehuysen streeft er naar om in zijn portretten de zachtheid van de menselijke natuur tot uitdrukking te brengen met een rijkdom aan verfmaterie. Hij doet dat door zijn schilderijen in meerdere lagen op te bouwen. René schildert eerst een grisaille onderschildering. Vervolgens schildert hij laag over laag en in zeer alwisselende, soms subtiele dan weer brede verftoetsen met olieverf en tempera. Zijn gebruik van loodwit, dat sublieme eigenschappen heeft, is hierbij essentieel. Als de laatste laag goed droog is worden de kleuren en schaduwen verdiept met zeer verdunde olieverf (glacis).

Het in scène zetten van een tafereel waarbij behalve de geportretteerde ook de achtergrond een belangrijke rol speelt is zijn specialiteit. Op de achtergrond is vaak iets te zien waar de geportretteerde affiniteit mee heeft zoals bijvoorbeeld een landschap, een interieur, een doorkijkje of een voorwerp.  

René Tweehuysen werkt van zelfgemaakte foto’s. In een eerste kennismakingsgesprek, in zijn atelier of bij de opdrachtgever thuis, probeert hij een goed beeld te krijgen van het model. Tijdens dit bezoek neemt René foto’s en wordt duidelijk hoe het schilderij er ongeveer uit moet gaan zien. Vervolgens werkt René voor de opdrachtgever in potlood een compositieschets uit. Na goedkeuring van deze schets en de meest geschikte foto (via e-mail ) begint hij met de uitvoering. Gedurende het schilderproces is het mogelijk om de onderschildering te komen bekijken.

René Tweehuysen is al aangesloten bij de Portretwinkel vanaf de oprichting in 1994. Sindsdien heeft hij vele particulieren en notabelen geportretteerd. Sedert 1999 woont hij aan de Friese waddenkust (oude zeedijk), in het dorpje Oude Bildtzijl.