Wiebe Maliepaard

Volwassenportretten
Olieverf op linnen vanaf € 2.400,-

Kinderportretten Olieverf op linnen
vanaf € 2.400,-

Groepsportretten
Prijs op aanvraag

Maak een afspraak
Vul het onderstaande formulier in, en wij bellen u terug om een afspraak met u te maken.
U kunt het formulier ook gebruiken om meer informatie over Wiebe Maliepaard te vragen

Afspraak Formulier

* Verplichte velden

Over Wiebe Maliepaard

Wiebe Maliepaard is in 1960 geboren in Wijk bij Duurstede, Nederland. In 1993 studeerde Wiebe cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Alleen 'de mens' geeft hem het dwingende gevoel om te schilderen. Voor Maliepaard speelt de menselijke huid een belangrijke rol. Vooral de structuren van de huid zijn van groot belang: ‘het is altijd een uitdaging om zijn fluweelachtige, eeltige, gerimpelde of zwaar harige karakter uit te drukken’. Maliepaard presenteert ons de harde realiteit, hoe transparanter de huid, hoe liever hij het schildert.

‘Voor mij is het menselijk lichaam de sterkste bron van inspiratie die me drijft om te tekenen en te schilderen. Het vertrekpunt van een tekening of schilderij is de combinatie van emotie (opgewekt door een specifieke pose van het model en de artistieke mogelijkheden die het lichaam biedt) en het lichtspel. De onderscheidende kenmerken van het model zijn belangrijk voor mij, hoewel ik de vrijheid heb om ze te veranderen of weg te laten wanneer ik denk dat het de tekening of het schilderij zal verbeteren. Mijn bedoeling is niet om een ​​perfect lichaam te tekenen of portret, maar ik zal er alles aan doen om een ​​realistisch getekend/geschilderd lichaam te creëren, dat, in combinatie met de compositie en de vaardigheid van tekenen/schilderen, zo krachtig mogelijk moet zijn. 

Weliswaar geeft het uiterlijk van het model een duidelijke richting aan waarmee ik een werk begin, maar wanneer het werk in mijn ogen sterker wordt door elementen te verzachten, te benadrukken, te vervormen of weg te laten dan doe ik dat. Mijn uitgangspunt is niet om een zo volmaakt mogelijk en gelijkend lichaam of portret weer te geven, maar om een zo krachtig en levensecht mogelijk lichaam/portret te tekenen en te schilderen die in combinatie met de compositie en de schilder- en tekentechniek, een intiem en confronterend beeld oplevert.
Uiteraard staat voor een portret in opdracht wel de gelijkenis voorop'.

Voor het televisieprogramma 'Sterren op het Doek' schilderde Wiebe een portret van Rita Reys.

Opleiding

Hogeschool voor de kunsten, Utrecht

Solotentoonstellingen (een selectie)

Publicaties:
2014 2 drawings in + 1 inside cover, the American artmagazine, Poets & Artists, Issue #59 December
2002 Catalogue ‘The 4th Show of artists, designers en photographers of Utrecht’, Central Museum Utrecht, the Netherlands.
1998 Catalogue ‘The 3th Show of artists and designers of Utrecht’, Central Museum Utrecht, the Netherlands.
1995 Catalogue ‘The 2th Show of artists and designers of Utrecht’, Central Museum Utrecht, the Netherlands.
1995 Catalogue ‘Cum Laude, A selection of cum laude graduated artists of the Dutch schools of arts of the years 1990-1994, The Hague, the Netherlands.

Groepstentoonstellingen (een selectie)

2014 The Face, educational exhibition, with o.a. Erwin Olaf, Koos Breukel and Francien Krieg, Alphen a/d Rijn, the Netherlands.
2014 Linea Et Figura, with Kobe de Peuter (B), Evert den Hartog (NL) and Daniel Ochoa (VS), Morren Galleries Amsterdam, the Netherlands.
2013 You can argue about taste, exhibition of selfportraits, Artstudio of Museum Boijmans Van Beuningen, the Netherlands.
2012 Realisme 2012, represented by the Portrait Shop, Morren Galleries, Amsterdam, the Netherlands.
2002 Art Amsterdam, Morren Galleries, Utrecht, the Netherlands
2002 The 4th Show of artists, designers and photographers of Utrecht, Jaarbeurs Utrecht, Central Museum Utrecht, the Netherlands
1998 The 3th Show of artists and designers of Utrecht, cityhall Utrecht, Central Museum Utrecht, the Netherlands.
1995 The 2th Show of artists and designers of Utrecht, Central Museum Utrecht, the Netherlands.

Opdrachten

2015 Portrait commissions 2014 Portrait commissions 2013 Portrait commissions

Collecties

School of Arts Utrecht, the Netherlands Contemporary art library, Utrecht, the Netherlands Various private collections