Scott Bartner

Volwassenportretten
Olieverf op paneel vanaf € 5.000,-

Kinderportretten
Olieverf op paneel vanaf € 5.000,-

Groepsportretten
Prijs op aanvraag
Maak een afspraak
Vul het onderstaande formulier in, en wij bellen u terug om een afspraak met u te maken.
U kunt het formulier ook gebruiken om meer informatie over Scott Bartner te vragen

Afspraak Formulier

* Verplichte velden

Over Scott Bartner

Scott E. Bartner (1960, Washington, D.C.) groeide op in de buitenwijken van Bethesda, Maryland. Ondanks dat hij opgroeide in een artistiek gezin, was niet te voorspellen welke richting zijn carrière uiteindelijk zou inslaan. Pas in zijn tweede jaar aan het Rutgers College, waar hij economie studeerde, kwam hij voor het eerst in aanraking met kunstgeschiedenis. In een van de cursussen die hij volgde werden via twee dia-projectoren heel snel achter elkaar gebruikt beelden getoond. Hij begon in hoog tempo in een notitieblok schetsen te maken van de beelden die op het scherm verschenen. Met de bedoeling om te onthouden naar welk schilderij de professor verwees.

Na zijn studie Economie begon hij aan de ‘business school’ en behaalde daar zijn masterdiploma. Daarna werkte hij als financieel analist bij een grote bank. In 1988 was Bartner terug in de Verenigde Staten en maakte hij zijn eerste exemplaren van oude meestertekeningen, aan de hand van modellen van een plaatselijke universiteit. Zijn eerste lessen in olieverf kreeg hij van een kunstenaar en collega van zijn vader: Al Loang. Bartner volgde later teken- en schilderlessen aan de American University en werd aangemoedigd door zijn leraar, Ruth Stroik, om zijn studie voort te zetten.

Een keerpunt in zijn artistieke ontwikkeling was een reis van drie weken naar Toscane met collega-kunststudenten. De werken van Andrea Del Sarto, Giorgione, Titiaan en Caravaggio maakten een blijvende indruk op hem. Na het ontmoeten en tonen van zijn werk aan de bekende kunstenaar uit Washington en leraar Frank Wright werd Scott geadviseerd om te studeren bij Danni Dawson, een prijsstudent van Nelson Shanks. Danni maakte een strak schema voor hem binnen en buiten het klaslokaal, waaronder het maken van kleurstudies, het schilderen van zelfportretten en stillevens en het kopiëren van een groot portret van Sargent.

In 1991 kreeg zijn vrouw een baan in Nederland aangeboden en zag Scott eindelijk zijn droom om in het buitenland te wonen, uitkomen. Hij vond een baan bij een farmaceutisch bedrijf en studeerde 's avonds bij de Nederlandse kunstenaar Maarten Welbergen in Amsterdam. Van Maarten leerde hij een traditionele schildertechniek die bij zijn aard en manier van werken paste. Toen zijn contract afliep, besloot Scott een einde te maken aan zijn zakelijke carrière en fulltime te schilderen. In 1993 verhuisde hij naar Maastricht, waar hij zich vestigde als een professionele portretschilder. Sindsdien heeft hij talloze portretcommissies ontvangen in heel Europa en de Verenigde Staten. Opmerkelijke portretopdrachten in Nederland zijn de heer F. Barge en mevrouw C. Dreesmann-Barge, mevrouw A. van Beuningen-Ferrier, mevrouw H.J. De Graff-Hesselink, Bisschoppelijk Visaris van der Meer SJ, de heer Z.F. Baron van Dorth tot Medler, Mr. R.H.M.J. Baron van Hövell tot Westerflier en de heer J.M. Saleh, voormalig gouverneur-generaal van de Nederlandse Antillen.

De Nederlandse Portretprijs werd in 2019 voor de tweede keer uitgereikt en werd gewonnen door Scott Bartner.