Franciscus & Franciscus

Volwassenportretten
Foto op dibond vanaf € 2.800,-

Kinderportretten
Foto op dibond vanaf € 2.800,-

Groepsportretten
Prijs op aanvraag
Maak een afspraak
Vul het onderstaande formulier in, en wij bellen u terug om een afspraak met u te maken.
U kunt het formulier ook gebruiken om meer informatie over Franciscus & Franciscus te vragen

Afspraak Formulier

* Verplichte velden

Over Franciscus & Franciscus

Franciscus & Franciscus zijn de gebundelde krachten van beeldend kunstenaar F. Franciscus (Utrecht, 1959) en grafisch vormgever Rienus Gündel Franciscus (Dordrecht, 1967). Memling (Seligenstadt, ca. 1430-40 –Brugge,1494) was de eerste schilder die achtergronden gebruikte achter zijn geschilderde modellen. De geportretteerde werd meestal met een voorwerp in de hand afgebeeld. Het voorwerp diende om de afgebeelde persoon te duiden. De handen werden zo geschilderd dat het leek alsof ze op de lijst van het schilderij leunden. De surrealistische sfeer hiervan intrigeerde F. Franciscus.

Hij begon in 2010 met schilderen van een serie portretten naar Memling. Met het ruwe fotografische materiaal dat door F. Franciscus hiervoor geschoten werd ontstonden met de grafische expertise van Rienus Gündel Franciscus de eerst twee digitale portretten. Hierop staan de heren zelf afgebeeld. De achtergronden zijn in deze vroege werken van het internet geplukt. Tijdens een werkbezoek van de heren Franciscus in New York in Februari/Maart 2012 ontstond het idee om de fotografische portretten ook als zelfstandige kunst te maken. De eerste hiervan is in New York geschoten. Afgebeeld werd een roodharige jongeman, hun New Yorkse stagier, met als achtergrond het uitzicht over de West Village vanuit het raam van de Mondriaanloft waar de heren te zijner tijd verbleven. Inmiddels is er een, nog steeds groeiende, serie van deze digitale portretten met de werktitel New Romantic Portraits. Soms komen de achtergronden nog van het internet maar in de meeste gevallen zijn deze nu gemaakt met, door Franciscus & Franciscus zelf geschoten, beeld uit Berlijn, Parijs en New York of van hun foto’s van mooie plekken in Nederland.

Het combineren van het 'schilderen' met digitale middelen en 15e-eeuwse portretkunst levert, mede door puntgave detaillering, surrealistisch aandoende beelden op die moeilijk te dateren zijn maar wel een warme nostalgische sfeer ademen.